Datum: 30/09/2020

Vermijd kosten code 95 door zorgvuldig te plannen.Ben jij één van de bedrijven die er in het verleden voor koos om bepaalde onderwerpen waarop je de nadruk wilde leggen tweemaal in het opleidingstraject code 95 op te nemen? Of liet je twee keer dezelfde module volgen omdat je onder tijdsdruk stond om het attest te vernieuwen? Dat zal nu helaas niet meer lukken. De nieuwe Europese regels stellen dat je dezelfde opleiding niet meer mag herhalen. Onze tip? Vermijd kosten code 95 door het opleidingstraject van je medewerkers zorgvuldig en individueel in te plannen.

Eerst het goede, dan het minder goede nieuws

Zoals het hoort starten we met het goede nieuws. Als gevolg van de nieuwe Europese regels heb je nu meer opleidingen waarmee je kredieturen voor nascholingen code 95 kan sprokkelen. Vanaf nu tellen bijvoorbeeld ook de ADR-opleidingen deels mee voor de kredieturen bij nascholing vakbekwaamheid. Goed nieuws, toch?

Het minder goede nieuws is dat Europa een belangrijke regel heeft toegevoegd aan de voorwaarden waaraan een opleidingstraject moet voldoen.

Bijkomende voorwaarde bij het opleidingstraject?

Om de code 95 op het rijbewijs te verlengen, moet het nascholingstraject sinds 2013 aan drie voorwaarden tegelijk voldoen.

De cursist moet:

  • in het totaal 35 uur opleiding volgen (één opleiding omvat meestal 7 uur),
  • minstens één opleiding volgen uit ieder thema (daarvan zijn er drie),
  • en minstens één opleiding volgen met 3 uur praktijk achter het stuur.

Wat is nu de bijkomende voorwaarde? Die stelt dat je in een opleidingstraject eenzelfde module geen tweede keer meer mag volgen.

Volg je een bepaalde module toch twee keer, dan wordt de code 95 op het rijbewijs niet verlengd en moet je eerst een bijkomende andere opleiding volgen. En dat zijn weer extra kosten.

Hoe vermijd je kosten code 95?

Extra kosten bij de code 95-opleidingen vermijd je door het opleidingstraject van je medewerkers individueel én zorgvuldig in te plannen. Op die manier hoeven ze een bepaalde code 95-module geen twee keer te volgen.

De Nestor helpt je graag

Het team van de Nestor helpt je graag de nodige opleidingen efficiënt in te plannen. We beschikken over alle nodige data om dat perfect te doen. Voor iedere persoon houden we gedetailleerd bij welke opleidingen er al gevolgd zijn, en welke nog gevolgd moeten worden. Op jouw vraag kunnen we de nodige informatie bezorgen zodat je erop toe kan kijken dat eenzelfde opleiding geen twee keer ingepland wordt. En zo vermijd je inderdaad extra kosten bij de code 95-opleiding.

Vragen?

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht