Aanbod opleidingen arbeidsveiligheid

Uitgebreid aanbod opleidingen arbeidsveiligheid zoals heftruck, hoogtewerker, rolsteiger en preventieadviseurHet aanbod opleidingen arbeidsveiligheid is zeer uitgebreid. Naar welke opleiding ben je op zoek?

Wettelijk kader

De reeks opleidingen arbeidsveiligheid kadert in de verplichtingen opgelegd door de Wet van 4 augustus 1996 (de “Wet welzijn”). en de Codex over het welzijn op het werk.

Verplicht?

Wil je weten of een voor een opleiding voor een heftruck of een ander arbeidsmiddel verplicht is? Kijk dan zeker ook eens op deze pagina!

Modulaire opbouw

Omdat er veel verschillende arbeidsmiddelen zijn waarvoor een opleiding moet worden gevolgd, hebben we de opleidingen modulair opgebouwd. Er zijn drie modules in de opleidingen arbeidsveiligheid.

 1. De eerste module, “Inleiding arbeidsveiligheid“, is universeel en bespreekt de principes van preventie en veilig werken.
 2. De tweede module gaat in op de basisprincipes specifiek voor de groep van werkposten of arbeidsmiddelen waarvoor je een opleiding volgt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan “Intern transport” of “Werken op hoogte”.
 3. De derde module is de technische module die ingaat op de kenmerken van en het werken met het betreffende arbeidsmiddel

Competenties

 

Het opleidingstraject van de opleidingen arbeidsveiligheid is competentiegericht en houdt rekening met de diversiteit van de deelnemers.

 • Competentie verwerven/versterken
  Heb je nog geen ervaring met een specifiek arbeidsmiddel zoals een heftruck? Dan kan je de competenties hiervoor verwerven door het volgen van een basisopleiding. Heb je al enige ervaring, maar kan je toch nog wat coaching gebruiken? In dat geval kan je een initiatie volgen. Iedere opleiding wordt afgesloten met een theoretische en praktische proef.
 • Competentie aantonen
  Heb je al een (ruime) ervaring maar werd die nog nooit formeel gekwalificeerd? Dan kan je je vaardigheden aantonen door middel van een kwalificatie. Die bestaat uit de theoretische module en een theoretische en praktische kwalificatieproef.
 • Competentie behouden
  Vaardigheden verminderen over de jaren. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig je kennis even op te frissen. Dat kan je doen door het volgen van een nascholing. Die bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktische proef.

We bieden de opleidingen aan in het Nederlands, het Frans en het Engels.