Kwaliteitsvol aanbod opleidingen arbeidsveiligheid vind je bij De NestorWettelijk kader opleidingen arbeidsveiligheid

De reeks opleidingen arbeidsveiligheid kadert in de verplichtingen opgelegd door de Wet van 4 augustus 1996 (de “Wet welzijn”). Daarnaast zijn er de specifieke eisen opgenomen in de Codex over het welzijn op het werk. Wil je weten of een opleiding verplicht is? Bij De Nestor kan je alvast terecht voor diverse opleidingen arbeidsveiligheid.

Modulaire opbouw

Omdat er veel verschillende werkposten en mobiele arbeidsmiddelen zijn waarvoor een opleiding moet worden gevolgd, hebben we de opleidingen arbeidsveiligheid modulair opgebouwd. Er zijn drie modules in de opleidingen arbeidsveiligheid.

 1. De eerste module, “Inleiding arbeidsveiligheid”, is universeel en bespreekt de principes van preventie en veilig werken.
 2. De tweede module gaat in op de basisprincipes specifiek voor de groep van werkposten of arbeidsmiddelen waarvoor je een opleiding volgt.
 3. De derde module is de technische module die ingaat op de kenmerken van en het werken met het betreffende arbeidsmiddel.

Voor sommige veelzijdige mobiele arbeidsmiddelen kan het noodzakelijk zijn om extra modules te volgen, zoals:

Competenties

arbeidsveiligheid structuur

Het opleidingstraject van de opleidingen arbeidsveiligheid is competentiegericht en houdt rekening met de diversiteit van de deelnemers.

 • Competentie verwerven/versterken
  Heb je nog geen ervaring met een specifiek arbeidsmiddel zoals een heftruck? Dan kan je de competenties hiervoor verwerven door het volgen van een basisopleiding. Heb je al enige ervaring, maar kan je toch nog wat coaching gebruiken? In dat geval kan je een initiatie volgen. Iedere opleiding wordt afgesloten met een theoretische en praktische proef.
 • Competentie aantonen
  Heb je al een (ruime) ervaring maar werd die nog nooit formeel gekwalificeerd? Dan kan je je vaardigheden aantonen door middel van een kwalificatie. Die bestaat uit de theoretische module en een theoretische en praktische kwalificatieproef.
 • Competentie behouden
  Vaardigheden verminderen over de jaren. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig je kennis even op te frissen. Dat kan je doen door het volgen van een nascholing. Die bestaat uit een theoretisch gedeelte dat je zowel via eLearning als contactonderwijs kunt volgen. Er is ook een praktische proef.

We bieden de opleidingen aan in het Nederlands, het Frans en het Engels.