WETTELIJK KADER

De Wet van 4 augustus 1996 (de “Wet welzijn”)  schrijft voor dat werknemers een adequate opleiding moeten krijgen om arbeidsmiddelen voor het hijsen en heffen van lasten op een veilige manier te gebruiken. Wie als werknemer arbeidsmiddelen voor het hijsen en heffen van lasten gebruikt, bekleedt een veiligheidsfunctie. Die personen zijn onderworpen aan periodiek gezondheidstoezicht (KB van 28 mei 2003). Speciaal voor hen bieden we een opleiding aanslaan van lasten aan met een verreiker.

OPLEIDING AANSLAAN VAN LASTEN

Het hijsen en heffen van lasten is een verantwoordelijke opdracht die veel inzicht vereist: het gewicht, de samenstelling en het zwaartepunt van de last zijn slechts enkele factoren die een operator moet weten of kunnen inschatten. Lasten moet je bovendien op een correcte en veilige manier aanslaan. Alleen zo kan zowel de horizontale als verticale verplaatsing veilig worden uitgevoerd. De standaardbasisopleiding focust op het aanslaan van niet-kritieke lasten. Die basisopleiding kan indien gewenst uitgebreid worden naar kritieke lasten. Informatie over onze open opleiding aanslaan van lasten vind je hieronder. Inschrijven voor de opleiding kan via ons opleidingsportaal.

Opleiding autolaadkraan

Opleiding aanslaan van lasten met verreiker, met autolaadkraan Wat kan je na de opleiding autolaadkraan? Je:

  • stelt een autolaadkraan op de juiste manier op, je bedient en gebruikt die correct,
  • kiest de juiste hijshulpmiddelen,
  • slaat lasten aan, hijst, verplaatst ze en zet ze terug, allemaal op een juiste manier,
  • kent en past de relevante regelgeving voor het hijsen en heffen van lasten toe,
  • draagt actief bij aan het vergroten van de veiligheid op de werkplek.

Rolbrug

Opleiding aanslaan van lasten met verreiker, met rolbrug Ontdek de finesse van rolbrugbediening met onze nieuwste instructievideo! Neem een kijkje achter de schermen van onze diepgaande opleiding ‘Aanslaan van lasten met rolbrug‘.
Deze opleiding is ontworpen om u te voorzien van:

  • Correcte bedieningstechnieken: leer de fijne kneepjes van de rolbrugbediening en bedien elk mechanisme met vertrouwen en precisie.
  • Keuze van de juiste hijshulpmiddelen: word expert in het kiezen van het geschikte hulpmiddel voor elke specifieke last, en garandeer zo de veiligheid en efficiëntie van elke hijsbeweging.
  • Veilig en precies lasten verplaatsen: ontwikkel de vaardigheid om lasten met uiterste zorg en nauwkeurigheid te verplaatsen, waarbij risico’s tot een minimum beperkt worden.
  • Grondige kennis van veiligheidsregelgeving: verdiep uw inzicht in de relevante wetgeving en regels, en zorg voor een veilige werkomgeving door correcte naleving en toepassing.
  • Bevordering van een veiligheidscultuur op de werkplek: leer hoe u niet alleen voor uw eigen veiligheid zorgt, maar ook actief bijdraagt aan een cultuur van veiligheid en bewustzijn onder uw collega’s.

Ook geïnteresseerd in de opleiding transport op de werkplaats?

De Nestor geeft ook advies

Bij De Nestor kan je ook terecht voor advies door één van onze consultant-preventieadviseurs. Heb je vragen over de risicoanalyse, periodieke controle van arbeidsmiddelen, veiligheidsinstructiekaarten of gezondheidstoezicht, neem dan snel contact op.