Datum: 09/07/2020

De Nestor biedt degelijke EHBO-opleidingen aan en nu ook nieuwe nascholingen eerste hulp.

Belgische bedrijven zijn wettelijk verplicht om één of meerdere werknemers een opleiding EHBO te laten volgen. De Nestor biedt degelijke EHBO-opleidingen aan en nu ook nieuwe nascholingen eerste hulp. Hulpverleners kunnen de nascholing op drie verschillende manieren volgen. Volledig online, een online gedeelte gevolgd door praktijk, of volledig offline in een leslokaal. Dat kan overigens zowel in-company als in het opleidingscentrum. De online vormen bieden altijd de nodige interactie met de docent. Meer zelfs, net omwille van de online aanpak kan de docent een pak individueler werken.

Een beetje achtergrond

De basisopleiding EHBO duurt minimaal 15 uur en wordt gevolgd door een jaarlijkse bijscholing van minstens 4 uur. Om de aangeleerde vaardigheden op peil te houden, is die jaarlijkse nascholing verplicht gemaakt. Uit onderzoek is immers gebleken dat de vaardigheden om mensen te reanimeren binnen het jaar na de opleiding zodanig verminderen dat de reddingspoging verkeerd kan aflopen.

Een voorbeeld? Bij ademhalingsstilstand moet je de borstkas 5 tot 6 cm diep indrukken. Druk je die minder diep in, dan dalen de overlevingskansen van het slachtoffer. Om levens te redden blijft nascholing dus nodig. Volg je de nascholing EHBO niet, dan word je niet langer geacht te beschikken over de nodige kennis en vaardigheden. Wil je eerste hulpverlener blijven, dan zal je de basiscursus opnieuw moeten doorlopen. Op ons opleidingsportaal vind je meer informatie.

Wat houden de nieuwe nascholingen eerste hulp in?

We zetten onze drie nieuwe nascholingen eerste hulp even op een rijtje. Je kan kiezen tussen volledig online, een online gedeelte gevolgd door praktijk, en contactonderwijs.

  • Online

De opleiding eerste hulp gebeurt volledig online en bestaat uit twee delen. In het eerste deel volg je individueel een webinar van 1,5 uur. Het tweede deel duurt 2,5 uur en verloopt ook online via Zoom. Dit deel bestaat uit een presentatie / intervisie met alle deelnemers. Daar kom je in contact met alle deelnemers en de docent en kan je met elkaar praten.

  • Blended learning

De nieuwe nascholing eerste hulp bestaat uit een theoretisch gedeelte in de vorm van een webinar van 30 minuten. Daarna volg je een praktisch deel van 3,5 uur in contactonderwijs. Je neemt het webinar vooraf door en krijgt meer praktische oefeningen tijdens de contactsessie. Je krijgt dus ‘meer praktijk’. Hiermee beantwoorden we de veelgestelde vraag naar meer praktische oefeningen. Even terzijde, ook voor heftruckchauffeurs combineren we webinars met individuele competentietoetsingen.

  • Contactopleiding

Uiteraard kan je ook nog steeds terecht voor de traditionele opleiding in het leslokaal. Zowel bij jou in het bedrijf als in ons opleidingscentrum.

De voordelen van de nieuwe opleidingsvormen?

We sturen onze opleidingen alleen maar bij als dat voordelig is voor de cursisten, en hier is dat zeker het geval.

  • Tijdsefficiënt

De e-learning is tijdsefficiënt omdat je jouw leermoment vrijer kunt kiezen. Je kiest zelf het tijdstip dat je het best uitkomt om het webinar te volgen. Je hoeft je ook niet meer te verplaatsen. Een computer met een stabiele internetverbinding volstaat.

  • Veel contact met de docent

Ook bij de online en blended learning heb je veel contact met de docent. Je hoeft dus niet alles op je eentje te leren. Doordat je alles online kunt volgen, krijg je de kans dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen. In contactonderwijs is dat iets moeilijker omdat je dan in een volledige groep zit die een algemeen programma volgt. Bij e-learning kan je, indien je dat zelf wilt, de zaken meer uitdiepen en meer individueel gerichte vragen stellen.

  • Hands-on praktijktraining

De mogelijkheid tot hands-on praktijktraining bestaat nog steeds. Die blijft trouwens nodig, want bij EHBO is het belangrijk om je vaardigheden te onderhouden. Een extra voordeel hier? Je kan de verschillende vormen gemakkelijk afwisselen. Het ene jaar volg je de nascholing eerste hulp mét praktijk, het andere jaar volg je die zonder.

EHBO-opleidingen altijd in groep

In alle gevallen kan je kiezen tussen open opleidingen en in-company opleidingen. De opleidingen EHBO en de nieuwe nascholingen eerste hulp verlopen altijd in groep. Je oefent en leert dus van elkaar. Via een peer-to-peer review beoordelen cursisten elkaar en die werkwijze biedt een duidelijke meerwaarde. We hebben al gemerkt dat de cursisten vaak strenger zijn voor elkaar dan de docent. Maar dat is niet slecht, want op die manier voeren ze elkaar naar een hoger niveau.

Meer informatie nodig over de nieuwe opleidingen eerste hulp?

Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden je vragen graag en snel.

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht