Datum: 25/11/2021

Op zoek naar een virtuele brandopleiding met een VR-bril? Bij De Nestor natuurlijk.

Lijkt het je wat, je medewerkers een virtuele brandopleiding te geven met behulp van een VR-bril (een ‘virtualreality’-bril)? De voordelen zijn alvast talrijk. Je traint meerdere medewerkers in verschillende brandscenario’s die er allemaal uiterst realistisch uitzien. Je kan dat ook vaker doen en dat is alvast een van de grootste voordelen. Want hoe vaker je je medewerkers de kans geeft cruciale vaardigheden aan te leren om veilig om te gaan met brand, hoe beter ze zullen reageren wanneer er écht brand uitbreekt.

De Nestor biedt een digitale opleiding aan rond evacuatie en brand. Noem het gerust een virtuele brandopleiding of een brandtraining met een VR-bril.

De virtuele brandopleiding bij De Nestor is een ‘blended learning’-opleiding. Het bestaat uit een:

  • e-learningmodule,
  • live toolbox,
  • oefenmoment met VR-simulaties.

Virtuele brandopleiding leidt meerdere mensen tegelijk op

Corona heeft ervoor gezorgd dat veel meer mensen nomadisch werken of van thuis uit. Dat heeft als gevolg dat niet altijd iedereen of zeker niet altijd dezelfde mensen op kantoor aanwezig zijn. Het volstaat dus niet meer om slechts enkele mensen een opleiding evacuatie en brand te geven. Je bent er immers nooit zeker van dat er altijd iemand van hen aanwezig is in het bedrijf op het cruciale moment.

Je zorgt er beter voor dat iedereen op een correcte manier kan reageren in geval van brand. Dat betekent dat je het best zoveel mogelijk van je werknemers een opleiding brand en evacuatie geeft.

Veel mensen tegelijk opleiden is een hele uitdaging. Om dat mogelijk te maken werd de digitale opleiding evacuatie en brand of de virtuele brandopleiding in het leven geroepen. Zoals gezegd een combinatie van eLearning (theorie), live toolbox en praktijk met VR-bril.

Hoe ziet een virtuele brandopleiding eruit?

Via de eLearning verwerven deelnemers de theoretische basis. Elke cursist beslist zelf welk moment voor hem het meest geschikt is om de online opleiding te volgen. Iedereen plant de les flexibel en tijdsonafhankelijk in.

De praktijk vindt plaats op het bedrijf zelf in de vorm van een live toolbox en een training met de VR-bril. Per tijdsblok van twee uur kunnen vier personen de training volgen. Dat komt neer op zestien personen per dag. Dat betekent dat we op korte tijd veel werknemers kunnen opleiden, terwijl de impact op het bedrijf toch zo minimaal mogelijk blijft.

Hebben we twee instructeurs ter beschikking, dan kunnen we zelfs 32 personen per dag opleiden. Het enige wat we in dat geval nodig hebben is een extra lokaal.

Virtuele brandtraining is ideaal voor kantoorwerkers

We evolueren al een hele tijd naar een kenniseconomie. Daardoor zijn er meer en meer mensen in kantoren aan de slag. In dergelijke gebouwen is het echter niet zo eenvoudig om opleidingen brandbestrijding te organiseren. Gebruikmaken van echt vuur ligt er moeilijk om evidente redenen.

E-learning en virtual reality komen hier goed van pas. Bij een virtuele brandopleiding is er inderdaad geen open vlam, geen rook, geen afval en geen residu. En toch is er sprake van een realistische brandsimulatie en een waarheidsgetrouw brandscenario.

Je kan je medewerkers inderdaad goed, correct en veilig leren omgaan met een waarheidsgetrouwe brandsimulatie in de vertrouwde kantooromgeving. Via een VR-bril ervaren ze de brandsituatie als realistisch. Ze zien een ‘echte’ vlammenzee die ze zo vlug mogelijk moeten weten te blussen. Ze ervaren alles als ‘echt’ aangezien ze niet alleen een VR-bril op hebben, maar tegelijk een brandblusser in de hand met het gewicht van een echte brandblusser.

Even een voorbeeld in de praktijk zien?

De meerwaarde van een VR-bril is duidelijk

Je kan je medewerkers laten oefenen in verschillende scenario’s zoals een brand in een kantoor, maar ook een brand van een (fiets)batterij. Elk scenario oogt in ieder geval heel realistisch en voelt ook zo aan.

Je kan meerdere medewerkers een opleiding geven, tot 32 per dag. De docent volgt alles in real life mee en stuurt de cursisten.

Met de VR-bril leer je zowel de juiste techniek aan als het juiste gedrag. Vooral dat laatste is niet te onderschatten want iedereen weet dat correct reageren bij brand levens redt.

Er gaat ook de nodige aandacht uit naar de correcte opvolging van de verschillende opeenvolgende handelingen. Zo heeft de virtuele brandopleiding ook aandacht voor het:

  • melden van de brand,
  • verwittigen van de hulpdiensten
  • starten van de evacuatie,
  • en indien alles veilig is, de poging om de brand te blussen.

Samengevat

De virtuele brandopleiding die De Nestor aanbiedt is een ‘blended learning’-opleiding, ontwikkeld door specialisten. Je leert hoe je een brand veilig en correct bestrijdt met behulp van hoogtechnologisch materiaal. En dat alleen al spoort aan om te leren.

De virtuele brandopleidingen zijn inderdaad ontzettend leuk om te doen. Je past de theorie toe in de virtuele, hoog realistische praktijk waardoor de kennis ook veel beter blijft hangen. Je leert al spelend. Elke les wordt een betekenisvolle ervaring.

Meer informatie?

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht