Datum: 15/11/2021

Al sinds 2013 werkt De Nestor samen met Veamo, de Property Manager van onder meer de Ghelamco Arena. Acht jaar later is De Nestor verantwoordelijk voor de brandpreventiedossiers van meerdere multi-tenantgebouwen die Veamo in beheer heeft. Gebouwbeheerder Yannis Pannier is vol lof over de nagenoeg perfecte samenwerking met De Nestor. “Als De Nestor de touwtjes in handen heeft, loopt alles goed”. De uitspraak mag hij van ons nog iets meer duiden.

Wat doet Veamo precies?

Yannis Pannier: “Je kan Veamo omschrijven als Property Manager van multi-tenantgebouwen. Dat zijn gebouwen met twee of meerdere huurders of eigenaars. Veamo ondersteunt de eigenaars en staat in voor de operationele werking van het gebouw en het gezamenlijk intern noodplan. We zorgen ervoor dat het gebouw in stand blijft en de technieken onderhouden worden, we begeleiden, coördineren en volgen mogelijke klachten op en zorgen voor de nodige renovaties.”

 

Hoe bent u met De Nestor in contact gekomen?

“Onze kennismaking hebben we te danken aan het voetbal. Hervé Buisset, preventieadviseur en directeur van De Nestor, is vrijwilliger en leidinggevende bij Het Vlaamse Kruis. In die hoedanigheid is hij aanwezig bij alle voetbalwedstrijden van AA Gent. AA Gent zag wat de man in zijn mars heeft en gaf hem de opdracht alle interne noodplannen in het stadion uit te schrijven. En aangezien Veamo beheerder is van de Ghelamco Arena, kwamen ook wij met De Nestor in contact.”

“De Ghelamco Arena heeft eigenlijk twee functies. Eens in de veertien dagen is er het voetbal, de overige dertien dagen is er het grote kantoorcomplex met winkels, parking, kindercrèche… Die dagelijkse bedrijvigheid vereist natuurlijk een algemeen noodplan en ook hiervoor staat De Nestor in. De Ghelamco Arena bestrijkt een oppervlakte van 64.000 m2 en in het gebouw bevinden zich 1.200 personeelsleden. Het noodplan dat De Nestor heeft opgesteld is dan ook een lijvig document geworden. Het plan bestaat uit een aftakking voor het voetbalgebeuren en kleinere sub-aftakkingen voor alle huurders in het gebouw.”

De samenwerking tussen Veamo en De Nestor zit goed?

“Ik zou onze samenwerking zelfs perfect noemen. Voor de bedrijven in onze kantoren – veel multinationals – moeten alle noodplannen en brandpreventiemaatregelen perfect geregeld en honderd procent wettelijk in orde zijn, en dat is het geval als De Nestor de touwtjes in handen heeft. Telkens als we een nieuw multi-tenantgebouw in portefeuille krijgen, vragen we De Nestor een offerte te maken voor het uitwerken van noodplannen en brandpreventiedossiers voor de gemeenschappelijke delen. De privatieve delen zijn de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf.”

De noodplannen omvatten uiteraard ook veiligheidsprocedures?

“Inderdaad. De Nestor stelt een intern noodplan op, lijst de interne risico’s en gevaren in het gebouw op. In functie daarvan schrijven ze een aantal procedures uit die finaal uitmonden in een intern veiligheidsplan. Vragen als “Hoe evacueren we mindervalide personen?” en “Waar bevindt zich het verzamelpunt?” krijgen een duidelijk antwoord. De Nestor giet alle procedures in steekkaarten en die overhandigen we aan de evacuatieverantwoordelijken van de bedrijven. We zorgen ervoor dat de instructies en begeleidende nota’s altijd up to date blijven.”

“Veamo speelt het model van een noodplan van De Nestor door naar de huurders van de gebouwen die het gebruiken als voorbeeld voor hun eigen noodplan. Nadat alle private interne noodplannen afgewerkt zijn, controleert De Nestor ze nog eens grondig en integreert ze vervolgens allemaal in het globale noodplan. Dat plan is uiteraard een momentopname. Alles wordt elk jaar opnieuw geactualiseerd, geëvalueerd en herbekeken en er is wel altijd iets dat moet worden bijgestuurd. Ik denk aan een herinrichting van de evacuatiewegen voor een werknemer met een beperking. Ook hier biedt De Nestor raad als consultant-preventieadviseur.”

De Nestor staat ook in voor de jaarlijkse evacuatieoefening?

“Inderdaad. Hun meerwaarde is dat ze heel deskundig zijn in het creëren van levensechte scenario’s en observatoren en proefpersonen gebruiken. Zo zetten ze tijdens een evacuatieoefening een persoon in een rolstoel in de gang. Iedereen denkt dat het een medewerker is en dat hij zijn plan wel zal trekken. Je ziet dan 150 mensen de man gewoon voorbij lopen, tot er eindelijk iemand stopt om te helpen… Zo’n gedrag observeren is vrij confronterend, zeker voor de werknemers.”

“Een andere keer laten we onaangekondigd een aantal harde knallen horen, gevolgd door een brandalarm. De werknemers vluchten dan in paniek weg en vergeten dat ze vooral kalm moeten blijven. Die scenario’s maken echt iets wakker bij de werknemers en de evacuatieverantwoordelijken. Ieder jaar werkt De Nestor verder op die scenario’s en gaan ze altijd een stapje verder. De werknemers steken er enorm veel van op.”

Hoe verliep de evacuatieoefening tijdens corona?

“Niemand kon fysiek aanwezig zijn en daarom gaf De Nestor ons een theoretische zandbakoefening. De medewerkers werd gevraagd hoe ze zouden reageren in een bepaalde situaties. Eerlijk? Die theoretische oefening bleek nog veel effectiever dan de echte praktijkoefening. Er was geen massachaos, alles verliep een pak rustiger en toch efficiënt, en bepaalde pijnpunten kwamen zelfs nog duidelijker naar voren. Zo merkten we dat de helft van de werknemers zelfs de meest simpele vragen niet kunnen beantwoorden.”

“Binnenkort komt er weer een praktijkoefening aan. Ik ben benieuwd hoeveel ze van de theoretische oefening zullen hebben opgestoken. Maar ik heb er alle vertrouwen in, net als het volledige team van Veamo.”

© C’bon, copywriter in Gent

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht