Datum: 16/05/2018

EU-OSHAIn diverse sectoren worden werknemers dagelijks blootgesteld aan stof. Vaak wordt dit beschouwd als “part-of-the-job”. Je kan immers toch geen hout bewerken of stenen op maat snijden zonder stof? Meer nog, waarom zouden wij ons zorgen maken over het stof op de werkplaats wanneer er door het verkeer al zoveel fijn stof in de lucht wordt geblazen.

De realiteit is echter dat veel mensen  getroffen worden door beroepsgerelateerde ziektes door blootstelling aan stof. Zo kan langdurige blootstelling aan houtstof oorzaak zijn van kanker in de neusholte, bloemstof ligt aan de basis van een specifieke vorm van astma en is kwartsstof eveneens kankerverwekkend.

Het probleem is dat de effecten van de blootstelling aan stof niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Werkgevers en werknemers staan er daarom vaak niet bij stil of minimaliseren de risico’s.

Bewustwording

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk brengt daarom een nieuw NAPO filmpje uit waar het animatiefiguurtje zich weer in tal van gevaarlijke situaties bevindt.

Wanneer het filmpje je aan het denken heeft gezet en je wil hulp bij het preventiebeleid met betrekking tot stof, neem dan zeker contact met één van onze preventieadviseurs.

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht