Datum: 07/09/2020

We hebben heuglijk nieuws, zeker voor de chauffeurs die gevaarlijke goederen vervoeren en daarvoor de nodige opleidingen ADR moeten volgen. Sinds kort tellen die opleidingen ADR mee voor de opleidingen code 95. Vandaag kregen we de details hoe de opleidingen ADR kunnen worden omgezet naar kredietpunten voor code 95. De uren opleiding ADR kunnen vanaf nu in rekening worden gebracht voor 7 of maximaal 14 kredietpunten. Dat scheelt een behoorlijke slok op de borrel. We zetten alles hieronder even voor jou op een rijtje.

Code 95 algemeen

Om hun vakbekwaamheid rijbewijs C en D te behalen, de zogenaamde code 95, moeten chauffeurs vandaag een examen afleggen. Om hun basiskwalificatie te behouden, moeten ze vervolgens om de vijf jaar 35 uur nascholing volgen bij een erkend opleidingscentrum zoals De Nestor. Bijkomende voorwaarden zijn: minstens 1 module uit ieder thema volgen (er zijn er drie) en minstens 1 module met 3 uur achter het stuur (zoals de opleiding defensief rijden). Voor specifieke situaties gelden er vrijstellingen voor de vakbekwaamheid.

ADR

Bestuurders die gevaarlijke stoffen vervoeren, moeten over een ADR-opleidingsgetuigschrift beschikken. Zij kunnen dit behalen door het volgen van een basisopleiding en door te slagen in een examen. Ook zij zijn verplicht om per periode van 5 jaar bijscholingen te volgen om hun kennis actueel te houden. Aansluitend op die bijscholingen dienen zij opnieuw een examen af te leggen.

Vrachtwagenchauffeurs die ADR goederen vervoeren, dienden de voorbije jaren dus zowel te voldoen aan de ADR reglementering, als aan de nascholingsplicht voor de code 95. Een fikse inspanning!

Nu eindelijk verandering: opleidingen ADR tellen mee voor code 95

Inderdaad, vanaf 22 augustus 2020 tellen de opleidingen ADR mee voor code 95, voor maximaal 14 kredietpunten. Deze aanpassing van de regels is in onze ogen niet minder dan logisch. Als het vervoer van gevaarlijke goederen onderdeel is van de opdracht van de chauffeur, dan maakt de opleiding ADR toch integraal deel uit van zijn vakbekwaamheid?

We kunnen de beslissing om de opleiding ADR vanaf nu ook te laten meetellen voor de kredietpunten voor code 95 alleen maar toejuichen.

Belangrijke tijdswinst, zeker voor ADR-chauffeurs

Opleidingen zijn belangrijk, maar het blijft een serieuze tijdsinvestering. Doordat de opleiding ADR nu meetelt voor code 95, vermindert die investering aanzienlijk. Het grote pluspunt? Door de integratie van de opleidingen ADR in de vakbekwaamheid kunnen we nog meer focussen op de bekwaamheden van de chauffeur.

In de basisopleiding ADR onderscheiden we twee niveaus:

  • de basisopleiding colli duurt 3 dagen,
  • de basisopleiding colli en tanktransport neemt 3 + 2 extra specialisatiedagen in beslag.

De nascholingen nemen respectievelijk 2 en 2 1/2 dag in beslag.

Op de website van Vlaanderen kan je precies nalezen voor welke ADR opleiding je voortaan code 95 kredietpunten mag registreren.

Omdat de ADR opleidingen voor maximaal 14 uren tellen, blijft de verplichting bestaan om nog 21 uren nascholing code 95 te volgen en moet er minstens 1 opleiding uit ieder thema gevolgd worden (inclusief de praktijkopleiding). Ook de verplichting om deel te nemen aan het ADR examen blijft bestaan. Maar de besparing voor chauffeurs die de ADR opleidingen volgen, is onmiskenbaar. Goed nieuws dus!

Meer info vind je op de website van Vlaanderen.

Kunnen we je helpen?

Schrijf nu in voor een ADR-opleiding!

Heb je meer info nodig? Neem dan contact met ons op!

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht