Datum: 20/03/2018

ISO45001 vervangt OHSAS18001

ISO45001Meer dan 6300 mensen sterven elke dag aan beroepsgerelateerde ongevallen en ziektes, dat is bijna 2,3 miljoen ieder jaar. Een efficiënt managementsysteem voor gezond en veilig werken kan onveilige werkomstandigheden en arbeidsongevallen beperken of zelfs vermijden. Kwaliteitszorg- en milieuzorgsystemen, ISO9001 en ISO14001 bestonden al langer, maar een internationale norm voor veiligheidszorg liet op zich wachten.

Het gat werd jarenlang ingevuld door OHSAS18001, maar dit maakte integratie met de andere zorgsystemen niet eenvoudig. De nieuwe norm ISO45001:2018 sluit aan bij de High Level Structure (HLS) voor managementsysteemnormen. Door deze integratie mogelijk te maken, kunnen audits voor de verschillende managementsysteemnormen gecombineerd worden.

De belangrijkste wijzigingen in ISO45001 ten opzichte van OHSAS18001 zijn:

  • meer aandacht voor de participatie en consultatie van de werknemers;
  • aparte paragrafen voor Management of Change, outsourcing, procurement en contractors;
  • integratie met andere bedrijfsprocessen;
  • meer aandacht voor de contextanalyse;
  • directe betrokkenheid van de leiding;
  • competenties i.p.v. trainingsbehoeften;
  • gedocumenteerde informatie in plaats van procedures.

Waarom een veiligheidszorgsysteem?

Medewerkers verwachten een veilige en gezonde werkomgeving en presteren beter als de zorg rond de werkplek goed geregeld is. Met een veiligheidszorgsysteem worden gevaren en risico’s geïdentificeerd en geëvalueerd om deze vervolgens te verminderen. Bedrijven die werken volgens dergelijk managementsysteem laten zien dat zij aandacht hebben voor de arbeidsomstandigheden, de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers.

Bron: www.nen.nl

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht