Datum: 29/03/2018

De Kamer keurde op 27/03/2018 een reeks maatregelen goed van vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters.

Kris Peeters: “Voor mij gaat het niet enkel om het aantal jobs, maar ook om de kwaliteit ervan. We moeten ervoor zorgen dat werknemers met plezier naar hun werk gaan en tevreden weer naar huis keren. Daarom zetten we extra in op het aanpakken van stress en burn-out.

StressBurnOut

Projecten preventie burn-out

Stress en burn-out zijn in opmars. Tussen 2005 en 2015 is het aantal mensen die meer dan een jaar ziek thuis zitten met 80% gestegen. In 2015 ging het om 122.825 mensen. De aanpak van burn-out is daarom een prioriteit.

Minister Kris Peeters zet de sociale partners ertoe aan om een deel van de bestaande middelen voor vorming en risicogroepen, aan te wenden voor het aanpakken van burn-out. Sectoren en ondernemingen kunnen projecten rond de aanpak van burn-out indienen bij de Nationale Arbeidsraad. De projecten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit opleidingen, infodagen, het uitwerken van sensibiliseringsacties, tools voor vroegtijdige opsporing,…. Het kan ook gaan om een actieplan voor een bepaalde sector. De bedoeling is dat kennis en goede praktijken rond het aanpakken van burn-out op die manier verder verspreid raken.

De projecten zijn een aanvulling op de verplichtingen inzake preventie die werkgevers nu al hebben in het kader van de wetgeving rond welzijn op het werk.

Bron: http://www.werk.belgie.be/

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht