Datum: 01/08/2017

brandweerstormEen nieuw noodnummer zag op 1 augustus het levenslicht: 1722. Het nummer kan worden gebeld voor niet-dringende interventies van de brandweer tijdens storm of wateroverlast.

112 voor noodoproepen

Doel van dit nieuwe noodnummer is het voorkomen dat het nummer 112 – voor mensen die echt in gevaar zijn – overbelast wordt. In 2016 nog, overleed iemand die tijdens een hevig onweer het nummer 112 probeerde te bereiken, maar niemand aan de lijn kreeg omdat de noodcentrale overbelast was door oproepen over wateroverlast en stormschade.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zorgt er met het nieuwe noodnummer voor dat de lijnen gescheiden zijn. Hij vraagt met aandrang om het nummer 112 enkel nog te gebruiken voor echte noodsituaties.

Niet altijd actief

Voorlopig zal het nummer enkel geactiveerd worden in geval van een storm of overstroming, en dat na een beslissing van FOD Binnenlandse zaken. De beslissing wordt genomen op basis van de codes van het KMI: oranje of rood. Het nummer wordt geactiveerd na de waarschuwing en voor de komst van een storm.

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht