Datum: 11/06/2018

Evacuatieoefening: een verplicht nummertje?

Elke werkgever is verplicht (Art.III.3-26) een jaarlijkse evacuatieoefening te organiseren. Naast het voldoen aan deze wettelijke verplichting is het uiteraard voor iedere werkgever de hoofdbedoeling ervoor te zorgen dat werknemers en bezoekers op een veilige manier het gebouw kunnen verlaten. Een evacuatieoefening is dan ook meer dan zomaar een verplicht nummertje. Het is de jaarlijkse evaluatie van een belangrijk onderdeel van het veiligheidsbeleid van de onderneming.

EvacuatieoefeningGhelamco Arena

In een gebouw waar op voetbalmomenten 20.000 enthousiastelingen de spelers van KAA Gent vooruit schreeuwen en waar door de week meer dan duizend personen het beste van zichzelf geven in de honderden kantoren, is een goed veiligheidsbeleid een prioritair gegeven.

Evacuatieoefeningen in de Ghelamco Arena worden dan ook steeds zeer ernstig genomen. De verschillende scenario’s – zowel tijdens als buiten het voetbal – worden jaarlijks grondig getest. De resultaten worden gezamenlijk besproken en de lessons learned worden meegenomen om te verwerken in het beleid.

De Nestor partner in het beleid

KAA Gent en VEAMO (de gebouwbeheerder van de Ghelamco Arena) werken sinds de bouw van het stadion samen met De Nestor voor de jaarlijkse evacuatieoefeningen. In gezamenlijk overleg worden de oefeningen minutieus voorbereid met het intern noodplan als basis. De Nestor staat in voor toolboxmeetings van de verantwoordelijken, checklists, simulaties, simulanten en observatoren.

Een gedetailleerd verslag met aanbevelingen vormt de basis voor aanpassingen van het intern noodplan of voor technische interventies.

Evacuatieoefening 2018

VrachtwagenbrandEen vrachtwagen komt goederen leveren aan één van de bedrijven in de Ghelamco Arena. De vrachtwagen staat geparkeerd in één van de toegangspoorten. De remmen van de vrachtwagen zijn oververhit en daardoor vat het voertuig vuur. Door de grote hitte exploderen de banden en een grote zwarte rookwolk, waarin vuurballen zichtbaar zijn, trekt het stadion binnen. De hitte is dermate hevig dat de brand overslaat naar het gebouw, waarop het evacuatiealarm wordt geactiveerd.
Op verschillende plaatsen in het gebouw treffen medewerkers bezoekers aan die hulp nodig hebben bij het zoeken van de juiste weg naar buiten. Een man met rolstoel vraagt om informatie en stelt de evacuatieverantwoordelijken op de proef.

Wilt u ook een evacuatieoefening met meerwaarde?

Evacuatie is een opdracht waar de meeste medewerkers niet full-time mee bezig zijn. Ook voor veel preventieadviseurs is een evacuatie een deel van het veiligheidsbeleid waar de hulp van ervaren externe consultants een meerwaarde is. De Nestor beschikt over een team van medewerkers die een ruime ervaring hebben met evacuatie in verschillende omstandigheden. Wilt u meer weten of in persoonlijk gesprek nagaan wat zij voor uw bedrijf of organisatie kunnen betekenen, klik dan hier voor het contactformulier. Klik hier om meer te lezen over onze opleidingen evacuatie en brand.

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht