Datum: 27/05/2017

 

Vanaf vandaag geldt de waarschuwingsfase van het Vlaams Hitteplan. Het Agentschap Zorg en gezondheid raadt iedereen aan voldoende te drinken, zichzelf en het huis koel te houden, zorg te dragen voor anderen in de buurt – in het bijzonder kinderen en ouderen –  en inspanningen te vermijden op warme momenten.

Wie maandag aan de slag moet, zal inspanningen niet kunnen vermijden en ook vrachtwagenchauffeurs zullen in de hitte de weg op moeten.

Tips voor truckers

Drink voldoende

Het ligt misschien voor de hand en je hoort het overal, maar toch vergeten mensen vaak om voldoende te drinken. Voldoende in dit geval betekent compenseren voor het vochtverlies door zweten. Bij hevig zweten kan dit oplopen tot 1,5 liter per uur. Een interessant artikel over hoeveel je per dag moet drinken, vind je op deze website.

Bescherm jezelf

Een “truckersarm” ziet er misschien grappig uit, maar houdt grote risico’s in. We weten ondertussen dat langdurige, onbeschermde blootstelling aan de zon de kans op huidkanker en andere aandoeningen vergroot.

Gebruik een zonnecrème of draag kledij met mouwen. Ook wanneer je buiten de truck aan de slag bent. Het is misschien wel stoer om met ontbloot bovenlijf te laden en te lossen of de lading vast te maken, maar een goed idee is het alvast niet. Je bent niet beschermd tegen de invloed van de zon, maar ook de bescherming die jouw werkkledij biedt, valt weg.

Vergeet ook jouw ogen niet te beschermen. Een goede zonnebril is een must. Het voortdurend staren in het felle zonlicht is zeer belastend.

Voldoende pauze

Rijden in tropische temperaturen is extra vermoeiend en pleegt een aanslag op ons lichaam. We worden er onder andere minder aandachtig door. Een risicovolle situatie als je bedenkt dat op warme dagen er ook veel meer mensen – vakantiegangers – op zoek gaan naar de koelte.
Om voldoende alert te blijven, plan je best voldoende pauzes in zodat je even in de schaduw of de koelte kan vertoeven.

En de airco?

Moderne vrachtwagens zijn bijna allemaal uitgerust met airco en daardoor valt de temperatuur in de cabine goed mee. Bedenk echter wanneer je uitstapt dat al je spieren “koud” zijn. Uit de vrachtwagen springen (op zich al geen goed idee) en enthousiast een lading met de hand lossen kan een aanslag zijn op de rug.

Defensief rijden

Het is warm, het is lastig, maar de zomer vraagt meer aandacht van de professionele chauffeur. Niet alleen zijn er meer niet-ervaren chauffeurs onderweg, er zijn ook wegenwerken en files. Een defensieve rijstijl kan dan ongevallen voorkomen.
De vakantiefiles zijn onvermijdelijk. Wanneer je in zo een file staat, denk aan jouw hart, blijf kalm en neem het recht niet in eigen handen om pechstrookrijders de pas af te snijden.
Pas ook jouw snelheid aan wanneer het zicht vermindert door de zon. Ga er niet van uit dat er niemand in jouw pad zal opduiken.

Check de vrachtwagen

De motor, de banden en de remmen van de vrachtwagen hebben ook te lijden onder de hitte. De motortemperatuur kan hoger oplopen omdat alle warmte niet tijdig kan worden afgevoerd. Deze hogere temperatuur heeft invloed op de levensduur van de olie. Controleer ook of er nog voldoende koelvloeistof in het systeem zit.

Check ook regelmatig de bandendruk. Onvoldoende druk in een band, kan zeker bij warm weer, leiden tot een klapband. Warm weer zorgt ook sneller voor een fade effect van de remmen. Hou hiermee rekening en hou voldoende afstand.

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht