Datum: 08/11/2017

AED’s redden (g)een leven!

Recent kwam in de media dat AED’s weinig levens redden. Hoofdoorzaken zijn dat er te weinig toestellen zijn en dat deze niet of nauwelijks gebruikt worden. In Nederland is de situatie totaal anders en worden nog stappen vooruit gezet.

In Nederland zijn meer (veel meer) AED’s ter beschikking en bestaan er alarmeringssytemen om burgers in te schakelen wanneer een melding van een circulatiestilstand binnenkomst bij de noodcentrale 112. Bij dergelijke melding wordt een bericht gestuurd naar vrijwillige hulpverleners, die met een AED ter plaatse gaan en daardoor een levensreddende schakel naar de professionele hulpverlening vormen.

Landelijk systeem

AEDAlertHartslagNu en HartveiligWonen, de twee alarmeringssystemen voor reanimatie en AED-hulpverlening in Nederland, slaan de handen ineen en gaan over naar één landelijk systeem om burgerhulpverleners te alarmeren wanneer uit hun buurt een melding binnenkomt van een circulatiestilstand.

Wanneer het voorheen per ambulanceregio verschillend was of iemand door HartslagNu of HartveiligWonen gealarmeerd werd, kan straks iedereen overal gealarmeerd worden, wanneer diegene in de buurt van een melding is. Alle meldkamers ambulancezorg gaan namelijk in de loop van 2018 gebruik maken van hetzelfde systeem. In het hele land zijn in totaal circa 170.000 aanmeldingen van burgerhulpverleners bij HartslagNu en HartveiligWonen. Zij worden straks allemaal op dezelfde manier gealarmeerd en krijgen dezelfde informatie via een nieuwe app op hun telefoon. Om de overgang naar één alarmeringssysteem mogelijk te maken, wordt een nieuwe, onafhankelijke stichting opgericht, die de naam HartslagNu krijgt. HartveiligWonen levert de technologie voor het nieuwe landelijk alarmeringssysteem. In de komende maanden worden alle gegevens van HartslagNu en HartveiligWonen samengevoegd voor alarmering via hetzelfde systeem. Degene die zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener worden de komende tijd actief op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen over de samenvoeging.

Opleiding

Burgerhulpverleners volgen een cursus “Reanimatie en AED” en leren in slechts 2,5 uur tijd hoe zij een slachtoffer met een hartstilstand kunnen redden. Na het volgen van deze cursus kunnen zij zich aanmelden bij het landelijke alarmeringssysteem.

De Nestor biedt voor bedrijven deze opleidingen aan en komt ter plaatse het gebruik van de AED aanleren.

 

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht