Datum: 09/02/2018

Verbod op gebruik mobieltjes in de auto in Frankrijk, ook als je stil staat.

TruckTelefoon

Er wordt al een hele tijd gesproken over de gevaren van het bellen tijdens het rijden en de mogelijkheden om het gebruik van gsm of smartphone tijdens het rijden onmogelijk te maken. In Frankrijk gaan ze nu een stap verder. Daar is het nu ook verboden langs de weg te bellen. Wie stilstaat langs de weg en belt, riskeert een boete van 135 euro.

Bestuurders die in Frankrijk de auto langs de kant van de weg stil zetten om een telefoongesprek te voeren of een berichtje te sturen, riskeren een fikse boete en 3 strafpunten op het rijbewijs. Het Franse Hof van Cassatie heeft recent een een totaal verbod op het gebruik van de telefoon in de auto uitgesproken. Alleen op officiële parkeerplaatsen is het nog toegestaan om de telefoon in de auto te gebruiken.

Wanneer een auto langs de kant van de weg wordt stil gezet om veilig een telefoongesprek te kunnen voeren of berichtjes te beantwoorden, is deze auto met bestuurder volgens het Franse Hof van Cassatie nog steeds ‘onderweg’ en onderdeel van het verkeer. Daarom is het niet langer toegestaan om de de telefoon in de auto te gebruiken, behalve dan op een officiële parkeerplaats.

Om het aantal verkeersdoden in Frankrijk terug te dringen, neemt Frankrijk steeds meer ingrijpende maatregelen. Zo werd onlangs de maximumsnelheid op provinciale wegen verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur. Franse verkeersexperts juichen de maatregelen toe, maar blijven sceptisch bij de interpretatie door het Hof van Cassatie. Zij vrezen dat de inspanningen om mensen te motiveren om te stoppen vooraleer hun mobieltje te gebruiken hierdoor worden tenietgedaan.

In België mag bellen en berichten sturen in een stilstaand of geparkeerd voertuig wel. Let op! In een voertuig dat gestopt is, bijvoorbeeld aan de rode verkeerslichten, mag het niet! En tijdens het rijden al zeker niet!

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht