Datum: 21/06/2017
Haal beter geen ontstopper in huis
Bron: nieuwsblad.be – door Jonas Mayeur
Het Antigifcentrum roept op om verstopte gootstenen of afvoerbuizen zo veel mogelijk op grootmoeders wijze aan te pakken. Met de klassieke rode zuignap op een stok bijvoorbeeld. En zo min mogelijk met chemische ontstoppers. Het aantal ongevallen met gevaarlijke huishoudproducten blijft immers stijgen. “Probeer eerst alternatieven.”
“Producten zoals ontstoppers worden gepromoot in doe-het-zelfzaken en in warenhuizen. En dus zijn ze voor veel mensen de eerste keuze”, zegt Patrick De Cock van het Antigifcentrum. “Ze lijken de makkelijkste oplossing, maar daar staat tegenover dat er ook makkelijk iets verkeerd kan gaan. Daarom raden we mensen aan om in de eerste plaats alternatieven te zoeken. Koop geen ontstopper als je die niet nodig hebt.”
Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar 55.254 oproepen, of zo’n 150 per dag. Dat blijkt uit het jaarverslag dat vandaag verschijnt. In één op de vier gevallen gaat het om huishoudproducten. Daarbij onder meer white spirit en afbijtmiddelen. Maar ook ontkalkers, ontvetters en ontstoppers. Het aantal ongevallen met die bijtende producten stijgt jaar na jaar. Vorig jaar ging het al om bijna 1.100 incidenten, of zo’n drie per dag.
“Mensen zien vaak wel het gevarenpictogram”, zegt De Cock. “Maar de veiligheidsvoorschriften op het etiket lezen ze meestal niet. Ze gaan aan de slag zonder veiligheidsbril of handschoenen, of werken te snel. Als je haast hebt, begin je er beter niet aan.”
Brandwonden
Het Antigifcentrum benadrukt dat ontstoppers op basis van soda of zwavelzuur tot ernstige letsels kunnen leiden. Bijtende producten spatten soms op na contact met water of met een ander schoonmaakproduct. Zo komen ze in het gezicht of op het lichaam terecht, waar ze irritatie of brandwonden veroorzaken. Het inslikken van de producten kan levensbedreigend zijn.
“Op chemische ontstoppers zit gelukkig een veiligheidsdop”, zegt Yvan Vandenplas, pediater van het UZ Brussel. “Maar soms gieten ouders restjes over in een andere fles. Meermaals per jaar krijgen we hier een kind binnen met een zeer ernstig verbrande slokdarm.”