Datum: 18/06/2021

Wordt een AED verplicht voor bedrijven met meer dan 50 werknemers? Die regeling is alvast een stuk dichterbij gekomen na het dramatische voorval op het EK met de Deense voetballer Christian Eriksen. Miljoenen mensen hebben toen vrijwel life gezien hoe belangrijk het is iemand te kunnen reanimeren meteen nadat diens hart is gestopt.

Wordt een AED verplicht voor bedrijven in Belgiê? De Nestor hoopt alvast van wel.
Een AED-toestel redt levens!

Eriksen heeft zijn leven te danken aan de nabijheid van een AED-toestel, een automatische externe defibrillator die het hartritme kan herstellen door het toedienen van een elektrische schok. Bovendien waren er mensen in de buurt die wisten hoe ze dat toestel moesten gebruiken.

De Deense voetballer is lang niet het enige slachtoffer van hartfalen. In België krijgen per dag ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, en dus ook in bedrijven. Wordt er binnen de 3 tot 5 minuten gestart met de reanimatie, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een AED, dan heeft het slachtoffer tot 70% kans om te overleven.

In het geval van hartstilstand of hartfalen zijn de eerste paar minuten cruciaal. Een AED-toestel in elk bedrijf, én de nodige opleiding erbij, zou zoveel mensenlevens kunnen redden.

De Nestor staat graag in voor de opleiding reanimeren in noodsituaties in je bedrijf.

AED verplicht voor bedrijven in de buurlanden?

In buurland Nederland gaan bij vakbond FNV steeds meer stemmen op om een AED verplicht te maken bij bedrijven die meer dan 50 werknemers tellen.

De aanwezigheid van een AED op de werkvloer is inderdaad van cruciaal belang. Want net op die plek brengen veel mensen het grootste deel van hun werkdag door. Het risico dat hartfalen op de werkvloer voorvalt, is niet te onderschatten. Feit is dat een AED de overlevingskansen tijdens een reanimatie tot 70% verhoogt, en dat is een cijfer dat al kan tellen.

In buurland Frankrijk zijn sinds 1 januari 2021 alle publiek toegankelijke gebouwen verplicht een AED te voorzien. Tegelijk moeten ze zorgen voor een duidelijke signalisatie zodat het toestel in alle gevallen vlug gevonden wordt. De snelheid van ingrijpen bij een hartfalen is van cruciaal belang en redt letterlijk levens.

Wordt een AED verplicht voor bedrijven in België?

In België is van een verplichting om een AED in bedrijven te plaatsen nog geen sprake. Maar na het voorval met de Deense voetballer op het EK merkt het Rode Kruis een duidelijk verhoogde interesse in de cursussen eerste hulp. Hun eerstehulppagina’s hebben driemaal meer bezoekers dan normaal, en ook hun app ‘Eerste hulp’ wordt veel vaker gedownload en gebruikt.

De bewustwording bij het grote publiek is er. Nu de politiek nog.

De Nestor vormt in veiligheid, én in reanimeren

Als werkgever ben je verplicht je werknemers een opleiding eerste hulp bij ongevallen te geven. Maar als je bovendien in je bedrijf een AED installeert, geef je je hulpverlener-werknemers een bijkomende tool om efficiënt in te grijpen én nog meer levens te redden.

Bij ons kan je niet terecht voor de aanschaf van een AED-toestel, wel voor een degelijke en professionele eerstehulpopleiding reanimeren.

Je kan kiezen tussen tussen een korte initiatie, een opleiding van één dag of een basisopleiding Eerste hulp.

Meer informatie?

Contacteer De Nestor. We antwoorden graag en meteen.

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht