Datum: 06/07/2021

Meer mensen opnieuw op het bedrijf aan het werk? Aandacht voor bandpreventie is nodig.

Hoewel telewerk nog steeds sterk wordt aanbevolen, is het de verwachting dat er na de zomervakantie meer mensen opnieuw op het werk aan de slag zullen gaan. Sommigen zullen weer voltijds op het bedrijf aanwezig zijn, anderen zullen het combineren met thuiswerk. In alle geval moet aandacht voor brandpreventie op nummer 1 staan.

Deze checklist brandveiligheid helpt jou daar alvast bij.

Terugkeer naar het werk vraagt aandacht voor brandpreventie

Bij deze grote terugkeer is het inderdaad belangrijk aandacht te hebben voor brandpreventie. Niet alleen omdat bij velen de procedures wellicht een beetje in de vergetelheid zijn geraakt, maar ook omdat de omstandigheden soms gewijzigd zijn.

Doordat meer mensen telewerken, worden burelen vaak herschikt.

  • Zijn evacuatieplannen en ingetekende evacuatieroutes nog correct?
  • Zijn toestellen zoals kopieer- of koffiemachines die verplaatst werden wel correct aangesloten?
  • Hoe zit het met het gebruik van multistekkers?

Bij gewijzigde omstandigheden is het goed een extra blik te werpen op de risicoanalyse. Dit is trouwens wettelijk verplicht. Zijn er nieuwe factoren waar je rekening mee moet houden? Komen er bijvoorbeeld meer mensen met de elektrische fiets naar het werk en laden ze hun batterijen her en der in de kantoren op?

Laden je werknemers hun fietsbatterij op in hun kantoor? Aandacht voor bandpreventie is nodig.
Laden je werknemers hun fietsbatterij op in hun kantoor? Besteed de nodige aandacht aan brandveiligheid.

Is de brandmeldcentrale nog functioneel?

ls je gebouw voor langere tijd al dan niet gedeeltelijk ongebruikt gebleven, dan is het hoog tijd om de brandmeldcentrale nog eens grondig te laten nakijken.

Denk eraan dat de gewijzigde inrichting van de werkplekken ook een invloed kan hebben op de hoorbaarheid van de alarmsignalen.

Hoe zit het met de evacuatieprocedures?

Het valt te verwachten dat wij nog een tijd de Covid-19-preventiemaatregelen moeten respecteren. Zijn je evacuatieprocedures hieraan aangepast? De coronamaatregelen mogen een evacuatie niet hinderen of vertragen, maar het kan bijvoorbeeld wel nodig zijn om op de verzamelplaats bijkomende maatregelen te nemen. Ook daar is brandpreventie meer dan nodig.

Het spreekt overigens voor zich dat je de goede gewoonte om regelmatig een evacuatie te oefenen zo snel mogelijk weer opneemt. Een goede voorbereiding van deze oefeningen, met aandacht voor de Covid-19 -preventiemaatregelen, zorgt voor een opfrissing van de procedures en legt de nadruk op het belang van aandacht voor brandpreventie.

Download onze checklist

Kan De Nestor je helpen de brandpreventie in jouw bedrijf de nodige aandacht te geven? Neem gerust contact met ons op. Of download onze checklist brandveiligheid om te vermijden dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht