HoogwerkerBoomEen veel gebruikte zoekterm op Google is: “Attest hoogtewerker verplicht”. Veel mensen twijfelen blijkbaar of je een attest nodig hebt om met een hoogtewerker aan de slag te gaan. Vreemd toch, als je bedenkt dat een hoogtewerker een complex toestel is, waar heel wat risico’s aan verbonden zijn.

Wettelijk

De wet stelt alvast dat het een wettelijke verplichting is voor werkgevers.  Artikel IV.3-7 1° van de Codex stelt dat  “mobiele arbeidsmiddelen met eigen aandrijving alleen bestuurd mogen worden door werknemers die een adequate opleiding voor het veilig besturen van deze arbeidsmiddelen hebben gekregen.” Bovendien lezen wij in Art. IV.5-1 dat de werkgever preventiemaatregelen moet nemen waaronder “de vorming en de informatie van alle werknemers, met inbegrip van aangepaste instructies”.

Het is dus aan de werkgever om de opleidingen te organiseren en aan te tonen dat alle werknemers een degelijke opleiding hebben gekregen. Bijkomende voorwaarden voor het gebruiken van een hoogtewerker zijn: het jaarlijkse medisch onderzoek omdat het gebruiken van een hoogtewerker een veiligheidsfunctie is en de bevoegdheidsverklaring door de werkgever.

En als zelfstandige?

In de wet is geen verplichting terug te vinden die een zelfstandige verplicht om een opleiding te volgen. De vraag is echter, of het als zelfstandige wel zo slim is om zonder enige voorkennis aan de slag te gaan met een hoogtewerker. In een handleiding lezen wij: “U moet alle veiligheidsregels en bedieningsinstructies lezen, begrijpen en opvolgen voordat u de machine probeert te bedienen”, maar ook “De gebruikshandleiding vervangt niet de voor elke bouwmachinegebruiker noodzakelijke basisopleiding“.

Opleiding volgen?

Gezien het voor werknemers verplicht is om voorafgaand een adequate opleiding te volgen, de vele gevaren die verbonden zijn aan het werken met hoogtewerker en de vaak voorkomende ongevallen,  lijkt het niet overdreven om te stellen dat een opleiding hoogwerker geen overbodige luxe is. Als werkgever mag je deze opleiding zelf organiseren, maar je mag ze ook door een externe opleidingspartner laten geven.

De Nestor: vormt in veiligheid

Het verzorgen van opleidingen is onze core-business. Wij zorgen voor kwalitatief hoogstaande opleidingen die bestaan uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Op het einde van ieder deel dient de kandidaat te slagen in een examen. Pas dan leveren wij een attest af dat de deelnemer kwalificeert voor het gebruiken van een hoogtewerker.

Alle documentatie met betrekking tot deze opleiding (evaluatiedocumenten, resultaten, enz) worden door ons in het persoonsdossier van iedere deelnemer bijgehouden. Een overzicht van de opleidingen kan u als werkgever raadplegen via ons opleidingsportaal. Dit overzicht moet immers ter beschikking zijn voor de diensten Toezicht Welzijn op het Werk en de verzekeraar arbeidsongevallen.

Klik hier om in te schrijven voor een opleiding.

 

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Blogoverzicht