Eerste werknemer aanwervenJe bent al een tijd aan de slag als zelfstandige, maar het werk neemt steeds toe en je denkt er over om een eerste werknemer aan te werven. Je gaat te rade bij Google, zoekt een sociaal secretariaat of vraagt raad bij jouw belangenvereniging. Juiste beslissingen, want een eerste werknemer aanwerven is een grote stap. Er zijn zoveel administratieve en financiële verplichtingen, je wordt om de oren geslagen met een arbeidsreglement, RSZ, doelgroepenvermindering, policies, Dimona, enz.  De kans  is groot is dat je uit het oog verliest dat je ineens  ook “werkgever” bent geworden in het kader van de wet Welzijn.

Dit betekent dat je ineens aan een heel aantal verplichtingen zal moeten voldoen. Zo moet iedere werkgever beschikken over een interne preventieadviseur en aangesloten zijn bij een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming. Het spreekt voor zich dat je als werkgever met één werknemer, zelf preventieadviseur kan zijn, maar het moet toch op papier gezet worden. Naargelang de sector waar je actief bent zal de inspanning en kost om te investeren in het welzijn van jouw werknemer verschillen. Een werknemer die samen met jou op kantoor werkt, staat bloot aan andere risico’s dan een werknemer die met zijn baas dakwerken doet.

Voldoen aan de verplichtingen van de Codex (de uitvoeringsbesluiten van de Wet Welzijn) heeft ook gevolgen voor jouw werkplek. Zo moet je bijvoorbeeld voor de gebouwen een risicoanalyse brand hebben uitgevoerd, beschikken over een asbestinventaris of moet je nagedacht hebben over waar je samen zal eten.

HRMZoals je een sociaal secretariaat of HR specialist aanspreekt om je bij te staan in jouw sociale verplichtingen ten opzichte van de werknemer, kan De Nestor jou bijstaan in het nakomen van de verplichtingen die je hebt in het kader van de welzijnswetgeving. Door middel van een online documenten beheerssysteem zorgen wij er voor dat je preventie op een pragmatische manier kan aanpakken en tegelijk voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Vergeet zeker ook niet om gebruik te maken van ons opleidingsaanbod, als werkgever moet je immers kunnen aantonen dat jouw werknemer een adequate opleiding heeft gekregen.

Wil je meer informatie of gewoon even brainstormen? Vul jouw gegevens in op het contactformulier.

 

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Blogoverzicht