Datum: 23/03/2018

Dit weekend schakelen wij terug over op het zomeruur. De tachografen in vrachtwagens en bussen worden geleid door de UTC tijd die onveranderd blijft. Het is als chauffeur echter net zo handig om de lokale tijd correct in te stellen volgens het zomeruur / winteruur.

Wanneer overschakelen?

Omdat wij maar twee keer per jaar overschakelen, vergeten wij vaak wanneer wij de klok vooruit of achteruit moeten draaien. Een handig ezelsbruggetje is: in het Voorjaar de klok Vooruit zetten. Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur terug gezet moet worden. Op deze website vind je een overzicht tot 2032.

Zomertijd

VDO

Bij een VDO digitale tachograaf kan de tijd in stappen van 30 minuten worden bijgesteld conform de lokale tijdzone of aan het begin en einde van de zomer- en/of wintertijd.

  • Kies bij “invoer” voor “Voertuig”
  • Kies vervolgens voor “Lokale tijd”
  • Stel de tijd naar boven of beneden bij

Wie nog over een analoge tachograaf met een lade zou beschikken kan de tijd via het menu instellen (toets M) (let op! Er mag geen tachograafschijf in de lade zitten). Bij de oudere tachografen, draai je aan het wieltje.

STONERIDGE

Ook bij een Stoneridge tachograaf kan je de zomer- of wintertijd in stappen van 30 minuten bijstellen door het instellen van de lokale tijd.

  • Druk op de “enter” knop
  • Selecteer “Instellingen” door middel van de pijltjes en druk op “enter”
  • Kies vervolgens “Instellingen lokale tijd” om de tijd met de pijltjestoetsen te wijzigen

The easy way

Sommige tachografen zorgen er automatisch voor dat de zomer- of wintertijd wordt ingesteld. Bij anderen wordt dit aangepast aan de hand van de klok in het voertuig. Het instellen van de lokale tijd is niet verplicht, maar het is wel makkelijk om als chauffeur de juiste tijd te kunnen raadplegen op het display.

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Nieuwsoverzicht