Datum: 30/10/2017
Van: Tom Buysse - De Betere Azalea

PVPCAls eigenaar van een handelskwekerij en vrachtwagenchauffeur is het niet vanzelfsprekend om je lichamelijke conditie een beetje op peil te houden. In dat opzicht probeer ik te fietsen en als wielertoerist nam ik onder andere deel aan de Peter Van Petegem classic op 15 april 2017. Een datum die in mijn geheugen gegrift staat.

Bij de aanloop naar de Muur van Geraardsbergen werden we met ons groepje geconfronteerd met een fietser die ten val komt een honderdtal meter voor ons uit.

Ik stopte en zag dat de persoon in kwestie buiten bewustzijn was en ik hoorde een licht gereutel in zijn ademhaling. Iemand anders nam zijn pols en voelde geen hartslag! Ik aarzelde geen moment en nam plaats naast de persoon. Ik startte onmiddellijk met hartmassage. Ik ben helemaal geen verpleegkundige, maar ik had in 2016 een opleiding EHBO gekregen in het kader van de opleidingen vakbekwaamheid code 95.

Een verpleegster, Suzette, die ook was gestopt, startte met mond- op mondbeademing. Dit hebben we een paar minuten vol gehouden tot wanneer de MUG arriveerde en de hulpdiensten alles overnamen. Ze hebben er nog een poos aan gewerkt en hebben het slachtoffer toen meegenomen. Ik had de indruk dat het er niet rooskleurig uitzag en ik vreesde het ergste.

‘s Anderdaags, op Pasen, bevond ik mij met mijn vrouw bij familie aan zee toen ik telefoon kreeg van de politie van Geraardsbergen. Ze deelden mij tot mijn grote verwondering mee dat het slachtoffer het had overleefd en de mensen van de medische interventiedienst hadden heel speciaal vermeld dat het dankzij ons optreden was dat het slachtoffer het had overleefd.
Groepsfoto

Een drietal maanden later hebben we elkaar dan ‘in levende lijve’ ontmoet en dat was een erg emotionele ontmoeting. Ondertussen zijn we vrienden voor het leven geworden!

Het is dankzij de cursus ‘Ingrijpen bij noodsituaties voor vrachtwagenchauffeurs’ die ik een paar maanden voor het voorval bij opleidingscentrum De Nestor had gevolgd, dat ik het heb gedurfd om in te grijpen bij deze hartstilstand. De lessen vakbekwaamheid worden dikwijls als overbodig gezien, maar bij deze heeft die verplichte opleiding toch maar het leven van een mens gered. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Op deze foto in het midden Luc geflankeerd door zijn redders, vlnr Suzette, Tom, Thijs en Simon.

logo De Nestor klein zwartTerug naar overzicht Getuigenissen