Wanneer men in een bedrijf als preventiemaatregel in het kader van COVID 19 er voor kiest om de medewerkers mondmaskers te laten dragen, dan wordt een belangrijke bijkomende afvalstroom gecreëerd.

Op de website van OVAM staan richtlijnen over hoe afval van mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen in een bedrijf (niet-medische sector) moet gesorteerd worden.

Afval van mondmaskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen bij bedrijven buiten de medische of zorgsector hoort thuis bij het restafval.

 

Doet u het afval in een container? Gooi het er dan niet los in, maar stop het eerst in een goed afgesloten afvalzak zodat het afval er niet kan uitvallen.
Gaat het afval in een restafvalzak? Maak dan bij het sluiten van de zak een goede handgreep. Dan kan de ophaler de zak makkelijk oppakken.

Laat afvalrecipiënten in het bedrijf regelmatig schoonmaken of ontsmetten. Afvalemmers met een voetpedaal voorkomen dat men het deksel moet aanraken.

Bij het behandelen van dit afval is het uiteraard ook aangewezen dat de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen worden gedragen, maar ook dat hygiënische maatregelen (zoals het wassen van de handen, ook na het dragen van handschoenen) worden gerespecteerd.

Zorg er voor dat medewerkers weten hoe ze deze persoonlijke beschermingsmiddelen correct moeten gebruiken. Dit gaat over het juist opzetten van mondmaskers, maar ook over het veilig uittrekken van handschoenen.

 

 

logo De Nestor klein zwartTerug naar Blogoverzicht